European Christmas Tree Decoration Exchange 2021

European Christmas Tree Decoration Exchange 2021 je projekt kulturne razmjene u kojem djeca osnovnoškolskog uzrasta izrađuju ukrase za božićno drvce, a koje će zatim slati u druge škole diljem Europe. Također se šalju i kratke prezentacije o tome kako se Božić slavi u njihovoj zajednici, a sve u svrhu upoznavanja i približavanja različitih kultura.

Koristi koje proizlaze iz same razmjene su te da se učenici upoznavaju s geografijom našeg kontinenta, ali i da se predstave kulturološke sličnosti i razlike. Kako sav materijal koji se šalje mora biti na engleskom jeziku, razvijaju se i jezične i informatičke sposobnosti.

Cilj projekta je da djeca osnovnih škola uče o ostalim zemljama Europe kroz zabavne i kreativne aktivnosti. Svaka škola obrazuje i svoje učenike o vlastitoj kulturi i tradicijama kroz izradu dekoracija te kroz sastavljanje informativnih brošura o svojoj regiji.

Rezultat razmjene trebalo bi biti božićno drvce okićeno pristiglim ukrasima, postavljeno na lokaciji gdje se što više ljudi može upoznati s tematikom Božića diljem Europe.

Europe Direct centri bili su zaduženi animirati škole da se prijave u što većem broju te je tako i Europe Direct Karlovac prijavio sedam osnovnih škola s područja Karlovačke županije u razmjenu.

Osnovna škola Banija, Osnovna škola Barilović, Područna škola Cerovac Vukmanički, Osnovna škola Cetingrad, Osnovna škola „Vladimir Nazor“ Duga Resa, Osnovna škola Grabrik te Osnovna škola Turanj izrazile su želju sudjelovati u razmjeni poklona. Škole su bile raspoređene u grupe od po 30 škola s područja cijele Europe te je svaka prijavljena morala izraditi po 29 paketa poklona.

Također smo školama omogućili i financijsku pomoć oko slanja samih paketa.

Plan je da svi ukrasi stignu školama do 06. prosinca 2021. godine kako bi se na vrijeme moglo okititi božićno drvce.

                    OŠ Banija                                                       OŠ Barilović                                                                      OŠ Cetingrad

                   OŠ Grabrik                                                  OŠ „Vladimir Nazor“ Duga Resa                          PŠ Vukmanićki Cerovac