Deset godina Europe Directa Karlovac i Republike Hrvatske u Europskoj uniji

Europe Direct Karlovac i Javna ustanova Regionalna razvojna agencije Karlovačke županije u suradnji s brojnim partnerima organizirali su niz događanja povodom obilježavanja 10 godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji te 10. rođendan Europe Directa Karlovac. Europe Direct Karlovac je započeo s radom 29. listopada 2013., kao prvi u Hrvatskoj i 500. u Europskoj uniji.

Donosimo pregled na koji način smo obilježili velikih deset.

Obilježavanje smo započeli 01. 07., gdje smo se na poziv organizatora, udruge „ANNO ’93“ iz Beča koja okuplja tamošnje Hrvate, pridružili programu. Svečano obilježavanje 10 godina Republike Hrvatske u Europskoj uniji je održano na graničnom prijelazu Jurovski Brod – Metlika susretom dvoje bivših premijera Republike Hrvatske i Republike Slovenije, Jadranke Kosor i Boruta Pahora.

U suradnji sa našim dugogodišnjim partnerima Kinoklubom Karlovac i Carpe Diem, 06. srpnja sudjelovali smo na Festivalu dobre zabave ArtiKa, u sklopu kojeg su održane razne radionice, lutkarska predstava za djecu „Budi cool – volontiraj!“ udruge IKS Petrinja te „Književnici svome gradu“ članova Književnog kruga Karlovac. Na KA kvizu by Dražen Cukina, sa pitanjima o gradu Karlovcu i Europskoj uniji, sudjelovalo je osamnaest ekipa, a prigodne nagrade za prva tri mjesta osigurali smo sa Carpe Diem. Nakon kviza i dodjela nagrada pobjednicima uslijedila je projekcija europskog filma „Noćni putnici“.

Svečano obilježavanje deset godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj Uniji i deseti rođendan Europe Direct Karlovac održano je u JU Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac 10. srpnja. Pripremili smo izložbu “10 projekata KŽ za 10 godina RH u EU”, gdje smo prikazali 10 uspješno provedenih projekata s područja Karlovačke županije financiranih sredstvima EU fondova. Projekti koji su bili u sklopu izložbe su: Susret s rijekom, Vodene tajne Slunja, Atrij znanja, STREAM – Strategic Development of flood management, Nikola Tesla Poduzetnički centar, Promicanje održivog razvoja Značajnog krajobraza Baraćeve špilje, Grain Trade Route/Žitni put, Kupa-Sava, Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke, Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – Kaquarium, RCK – STRuKA i RCK – KaRijERA. Odabranim projektima željeli smo podsjetiti naše goste i sugrađane o važnosti i benefitima članstva u Europskoj uniji. Također smo, u suradnji sa Veleposlanstvom Republike Irske, postavili izložbu „50 godina Irske u EU“, kako bismo naše sugrađane upoznali sa bogatom poviješću Irske, koja se mogla razgledati od 07.-12.07. u Zelenoj knjižnici Aquatike.

O samim počecima Europe Directa su nam pričale Marijana Tomičić i Eva Maria Sobotik Pavan koje su ga dovele u Karlovac. O sadašnjosti te važnosti Europe directa Karlovac za budućnost kao i benefitima članstva u Europskoj uniji svoja razmišljanja su nam prenijeli o.d. ravnatelja JURRA-e dr.sc. Vilko Klasan, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin. Nakon razgledavanja izložbi nastavili smo druženje sa dugogodišnjim partnerima i suradnicima te predstavnicima lokalnih medija. Željeli bismo se ovim putem još jednom zahvaliti svim partnerima i veselimo se budućoj suradnji i svladavanju nadolazećih izazova.

Veliko finale obilježavanja velikih 10 godina je bio fenomenalni koncert Matije Cveka & The Funkensteinsa u Glazbenom paviljonu u sklopu Zvjezdanog ljeta u Karlovcu, koji je oduševio mnogobrojnu publiku. Koncert je bio poklon našim sugrađanima i njihovim gostima te smo na taj način proslavili zajednički naš 10. i 444. rođendan Karlovca.