Direktorica Europske komisije za regionalni i urbani razvoj Monika Hencsey u posjeti Karlovcu

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Europskom komisijom organiziralo je u Zagrebu u razdoblju od 5. do 7. lipnja 2023. godine, sastanak članova mreže INFORM EU koju vodi Europska komisija i obuhvaća komunikatore o EU fondovima iz svih zemalja članica EU. Posjet se održava svaki put u drugoj zemlji članici te je ovoga puta za zemlju domaćina izabrana Hrvatska, tj. grad Zagreb.

U okviru navedenog događanja organizirani su posjeti uspješnim EU projektima pa je tom prilikom stotinjak članova mreže INFORM EU posjetilo Karlovac. U sklopu posjete Karlovcu, obišli su Aquatiku – Slatkovodni akvarij Karlovac, Nikola Tesla Experience Center te tvrtku Meduza u Logorištu, kao primjere uspješno provedenih projekata financiranih iz EU fondova.

Navedene projekte obišla je direktorica Glavne uprave za regionalni i urbani razvoj Europske komisije Monika Hencsey, nakon čega je posjetila Europe Direct Karlovac, gdje se je susrela i sa lokalnim medijima.

Sretna sam što sam danas ovdje u Karlovcu u ime Europske komisije u posebnoj godini u kojoj će Hrvatska proslaviti 10 godina članstva u EU i u kojoj ste se pridružili euro i schengenskoj zoni. Mislim da je Hrvatska dokazala svoje europsko nasljeđe i koliko je važna Europskoj uniji. Karlovac je odlično mjesto u kojem to svjedočimo.“, rekla je Hencsey novinarima .

Ponovila je kako Hrvatska u novom financijskom razdoblju do 2027. na raspolaganju ima 9 milijardi eura kojima će se nastaviti ulagati u razvoj s većim fokusom na zelenu energiju, digitalno te na smanjivanje razlike između siromašnijih i bogatijih regija zbog čega će naglasak biti na brdsko – planinskim regijama, ali i na demografiji te stvaranju uvjeta za povećanje broja stanovnika posebno u ruralnim područjima.

Također je iznijela zanimljivu ideju kako bi se dodatno promovirao Karlovac u Europskoj Uniji: „Trebali biste snimiti Netflixov film o Nikoli Tesli. Neki od nas nisu znali da je on ovdje živio i školovao se. Imate izvrsnu priču za ispričati u EU. Osim toga imate mnogo rijeka, a čista i pitka voda je vrlo važna. Danas se borimo s nedostatkom energije, skupa je i oskudna. Vjerujem da će u budućnosti voda biti ono što je današnja energija. Upravljanje vašim rijekama na čist i održiv način je ono što će vam dati još više vidljivosti u Europi. Stvarno se nadam i da ćete, kada dođem idući puta, koristiti više obnovljive, geotermalne energije. To su dugoročne investicije koje kohezijski fond može financirati“ rekla je Hencsey.

Za kraj posjete, prošetali smo Zvijezdom kako bi naši gosti vidjeli projekte u provedbi te gdje odlaze sredstva iz EU fondova.