Godišnji sastanak mreže Europe Direct Hrvatska u Šibeniku i studijsko putovanje u Zadar

U Šibeniku, 18. i 19. listopada 2023. održan je godišnji sastanak EUROPE DIRECT mreže Hrvatska i partnera u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici 11 Europe Direct centara u Hrvatskoj, predstavnici Europskih dokumentacijskih centara, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Ministarstva regionalnoga razvoja i EU fondova, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja – Program LIFE – HR Nacionalna kontakt točka te Europe Direct centri iz Slovenije.

Sastanci i radionice održale su se na dvije lokacije: u kampusu Tvrđave sv. Ivana i Hrvatskom centru koralja Zlarin. Projekt izgradnje Hrvatskog centra koralja Zlarin te obnova tvrđave sv. Ivan u Šibeniku financirani su uz pomoć različitih programa i fondova Europske unije.

 

Tema sastanka bila je priprema komunikacijskih planova za 2024. godinu s fokusom na europske izbore, ostale prioritete Europske komisije te mogućnosti nacionalne i prekogranične suradnje. Cijeli susret je bio interaktivan sa puno zanimljivih predavanja i radionica.

 

Drugi dio našeg tima bio je na studijskom putovanju u Zadru, gdje su od 17. – 18. listopada 2023. prisustvovali završnoj konferenciji Prekograničnog programa INTERREG Italija – Hrvatska 2014. – 2020. na kojemu su bili predstavljeni rezultati suradnje u prekograničnom području i pregled izazova i daljnjih mogućnosti za razdoblje 2021. – 2027. Tijekom ta dva dana prezentirana su postignuća financiranih projekata uz predstavljanje institucionalne knjige koja okuplja 92 provedena projekta, u digitalnoj i tiskanoj verziji te obilazak uspješno realiziranih projekata.

 

Program prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020. jedan je od programa Europske teritorijalne suradnje koji podupire Europsku kohezijsku politiku te doprinosi skladnom razvoju Europske unije kroz jačanje ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije, potičući pri tome ekonomski rast. Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije sudjelovala je u implementaciji dva projekta iz programa. STREAM kojem je cilj bio poboljšati praćenje rizika i povećati upravljačku sposobnost za brzo reagiranje na katastrofalne poplave izradom karata rizika i razvojem plana upravljanja rizikom od poplava na kojemu je partner bila Karlovačka županija. Cilj projekta EXCOVER je bio pridonijeti povećanju broja turista u skladu sa kulturnim i prirodnim potencijalom odabranih destinacija u Hrvatskoj i Italiji te smanjiti turističku sezonalnost obiju zemalja. Projektom se doprinijelo ravnomjernijem rasporedu turista te rasterećenju područja prevelike koncentracije turista smještenih uglavnom na obali.