OBILJEŽAVANJE

OBILJEŽAVANJE EUROPSKOG DANA PARKOVA, MEĐUNARODNOG DANA BIORAZNOLIKOSTI I DANA ZAŠTITE PRIRODE RH 2022.

Europe Direct Karlovac u suradnji s Javnom ustanovom Natura Viva, Karlovačkom županijom, Gradom Karlovcem te Šumarskom i drvodjeljskom školom Karlovac, obilježila Europski dan parkova, Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode. Time smo stavili naglasak na Europski zeleni plan i vrlo bitnu strategiju EU o bioraznolikosti do 2030. godine.

Ovaj poseban dan za zaštitu prirode obilježen je, već tradicionalno, u našem Vrbanićevom perivoju postavljanjem kućica za ptice, šišmiše i vjeverice. Ovom aktivnošću želimo našim najmanjim stanovnicima perivoja da postanu stalni stanari našeg grada parkova.

Europski dan parkova osmišljen je za podizanje javne svijesti o važnosti zaštićenih područja u Europi. Inicijativa je pokrenuta 1999. godine od strane EUROPARC Federacije, a obilježava ga se u spomen na 24. svibnja 1909. kada je u Švedskoj proglašeno prvih 9 nacionalnih parkova u Europi.

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u RH obilježava se svake godine 22. svibnja, a ove godine pod sloganom „Izgradnja zajedničke budućnosti za sav život“.

Vrbanićev perivoj zaštićen je kao spomenik parkovne arhitekture s ciljem očuvanja njegove krajobrazne, kulturne i biološke vrijednosti te je najvrjedniji perivoj u gradu Karlovcu, a ovom zajedničkom aktivnošću u Vrbanićevom perivoju želimo poslati jasnu poruku opredijeljenosti za identitet grada Karlovca kao grada parkova i želje da naš perivoj bude očuvan u smislu biološke raznolikosti odnosno vrsta i staništa, što je jedna od zadaća Javne ustanove NATURA VIVA.