OBILJEŽILI SMO EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI

Europski tjedan mobilnosti kampanja je Europske komisije s ciljem unaprjeđenja kvalitete života građana u urbanim sredinama promovirajući alternativna i inovativna rješenja urbanog transporta. Obilježava se svake godine u danima od 16. do 22. rujna, a ovogodišnja tema odnosila se na uštedu goriva i energije općenito te se provodila pod sloganom „Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju!“ Cilj je potaknuti građane da pješačenjem, bicikliranjem i korištenjem alternativnih transportnih rješenja utječu na smanjenje potrošnje energije, smanjenje zagađenja okoliša ali i poboljšanje životnih uvjeta i zdravlja.

 

EU tjedan mobilnosti obilježili smo 20. rujna u suradnji s Gradom Karlovac, Gradskom knjižnicom „Ivan  Goran Kovačić“ Karlovac, Prometnom policijom grada Karlovca, i Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac koji je započeo zatvaranjem za promet Radićeve ulice od rotora na Rakovcu do križanja s OŠ Dragojla Jarnević od 8 do 12 sati, biclikiranjem Cikloknjižničara od Gradske knjižnice I. G. Kovačić do Aquatike. Zatim se razgledavala izložba dječjih radova na temu mobilnosti u prometu u Aquatici  a na info štandu Europe directa izložene su i tematske smjernice za 2023. odnosno brzi vodiči s temom „Štedimo energiju“ koji su podijeljeni svima nakon čega je održano predavanje za učenike 4. razreda Osnovne škole Braća Seljan o sigurnosti u prometu u suradnji s Prometnom policijom Karlovac. Kako bi provjerili koliko su pažljivo slušali predavanje uslijedio je kviz a najbolje tri ekipe osvojile su vrijedne poklone koje je osigurao Europe direct Karlovac.

Europskim danom bez automobila koji se obilježava 22. rujna završava Europski tjedan mobilnosti.

Klimatske promjene kojima svjedočimo, potreba štednje energenata, užurbani tempo života te briga o zdravlju naša su svakodnevnica. Nemojmo čekati samo Europski tjedan mobilnosti kako bismo sudjelovali u aktivnostima te razmislimo o načinu na koji se svatko od nas može uključiti i malim koracima utjecati na smanjenje zagađenja okoliša i poboljšanje životnih uvjeta i zdravlja.