ODRŽANA RADIONICA

ODRŽANA INFORMATIVNA RADIONICA ZA PODUZETNIKE, OBRTNIKE I OPG-ove NA TEMU UVOĐENJA EURA KAO SLUŽBENE VALUTE

Kako nas još manje od šest mjeseci dijeli od dana kada euro postaje službena valuta u Republici Hrvatskoj, dana 14. srpnja 2022. godine, u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Europe Direct-a Karlovac te Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije održana je informativna radionica za poduzetnike, obrtnike i OPG-ove na temu uvođenja eura kao službene valute. Predavačice Branka Augustinović i Lucija Sušić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Amalija Jurin iz Ministarstva financija sveobuhvatnim su prezentacijama prisutnima približile promjene koje će nastupiti uvođenjem eura, a direktno se tiču njihova poslovanja.
Amalija Jurin predstavila je glavne odrednice novog Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH te kronologiju postupka uvođenja istog. Predavačica se osvrnula na najvažnije aktivnosti i promjene poslovnih procesa koji se očekuju u periodu do 5. rujna 2022. godine, kada započinje obvezno dvojno iskazivanje cijena. Također je naglašeno i što očekivati nakon 1. siječnja 2023. kada Hrvatska planira uvođenje eura, ali i od kolike je važnosti da se svi poslovni subjekti u Hrvatskoj na vrijeme pripreme za poslovanje u novoj službenoj valuti, posebno prema krajnjem potrošaču.
Branka Augustinović i Lucija Sušić prisutnima su predstavile Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom, dokument čija je svrha pravovremeno informirati poslovne subjekte o potrebnim prilagodbama, potaknuti pravovremene pripreme za dvojno iskazivanje te koordinirati provođenje mjera za zaštitu potrošača.
Na radionici je pojašnjen i pojam Etičkog kodeksa kojim se utvrđuju načini postupanja poslovnih subjekata u svrhu pouzdanog i transparentnog uvođenja eura, s ciljem stvaranja povjerenja i sigurnog okruženja za potrošače te su svi poslovni subjekti pozvani da se pridruže ovoj inicijativi.
Više informacija o Etičkom kodeksu, donesenim Smjernicama i Uputama za prilagodbu, kao i najčešća pitanja i odgovori vezani uz uvođenje eura, moguće je pronaći na poveznici u nastavku:

https://mingor.gov.hr/smjernice-za-prilagodbu-gospodarstva-u-procesu-zamjene-hrvatske-kune-eurom/8652.