PREZENTACIJA O NOVOM EUROPSKOM BAUHAUSU

Dana, 25. siječnja 2023. godine u prostorijama Europske komisije, Predstavništvu u Hrvatskoj održana je prezentacija na temu Novog europskog Bauhausa (NEB-a) u suradnji s Regionalnom energetsko-klimatskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA-om). Namjera je bila objasniti koje su mogućnosti za jedinice lokalne i regionalne samouprave i ostale potencijalne prijavitelje, te kako konkretno funkcionira postupak prijave.

Cilj inicijative Novog europskog Bauhausa je razviti kreativni i interdisciplinarni pokret kojim se europski zeleni plan povezuje sa svakodnevnim životom građana EU-a. Inicijativa se temelji na zajedničkom osmišljavanju u koje su izravno uključeni građani, stručnjaci, poduzeća i institucije.

Kao doprinos navedenom, na prezentaciji je istaknut jedinstven primjer projekta urbane regeneracije bivše vojarne Luščić u Karlovcu, službeno prijavljen kao “The Fantastic Forest Phenomenon” koji je konkurirao za nagradu Novi europski Bauhaus 2021. godine. Luščić bi tako bio prvo naselje u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe, u potpunosti energetski učinkovito i održivo, ali i prilagođeno i otporno na klimatske promjene uz zadržanu ugodnost života i stanovanja.

Važno je napomenuti kako je rok prijave na nagradni natječaj „Novi europski Bauhaus 2023“ do 31. siječnja 2023. Nagrade će se dijeliti do visine 30 000 EUR za ideje i projekte koji povezuju održivost, estetiku, uključivost – tri komplementarne vrijednosti Novog europskog Bauhausa.

Više informacija o Novom europskom Bauhausu Republike Hrvatske se može pronaći na platformi na slijedećem linku:  https://regea.org/nacionalna-platforma-za-novi-europski-bauhaus-republike-hrvatske/