PROSLAVILI SMO DAN EUROPE!

Danom Europe kojega svake godine obilježavamo 9. svibnja slavi se europski mir i zajedništvo. Datum označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije“ iz 1950. kojom je tadašnji francuski ministar vanjskih poslova predložio stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik, prve u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala današnja Europska unija.

Osnovna je poruka ovogodišnjeg Dana Europe – Slavimo naše priče!

Ove smo godine europski tjedan dočekali posebno svečano jer ovog svibnja slavimo najveće proširenjeu povijesti, 20. rođendan Cipra, Češke, Estonije, Latvije, Litve, Mađarske, Malte, Poljske, Slovačke i Slovenije u Europskoj uniji.

Ovogodišnji Dan Europe proteći će i uz slogan Europskog parlamenta „Iskoristi svoj glas. Ne daj da ti drugi kroje budućnost.“ jer točno mjesec dana kasnije građanke i građani Europske unije izlaze na birališta: europski izbori u Hrvatskoj održat će se 9. lipnja 2024. Europski izbori održavaju se svakih pet godina, a na njima građanke i građani Unije izravno biraju predstavnike koji će zastupati njihove interese u Europskom parlamentu. Na izborima 2024. bira se ukupno 720 zastupnika, 15 više nego na prošlim izborima, od čega Hrvatska ima 12 zastupnika.

Ovogodišnje obilježavanje Dana Europe u Karlovcu, jubilarno 10. po redu, bilo je posvećeno mladima, proširenju EU, Europskim izborima te promociji Europskog filma.

Europski tjedan započeo je Kinoklub Karlovac sa projekcijama EU filmova u Ozlju, Karlovcu i Ogulinu. Na sam Dan Europe održali smo radionicu #EUSajam, namijenjenu srednjoškolcima, gdje su učenici, podijeljeni u grupe morali na kreativan način predstaviti izvučene države članice EU.  Nakon radionice pogledali su i prokomentrali odabrane kratke filmove sa Four River Film Festivala. Na radionici su sudjelovali učenici Gimnazije Karlovac i Prirodoslovne škole Karlovac u pratnji profesorica mentorica.

U večernjem dijelu programu, s početkom u 19:00 sati u Kinu Edison uslijedila je projekcija filma „Vasil“, španjolsko-bugarske komedije-drame iz 2022. koju je napisala i režirala Avelina Prat u svom dugometražnom debiju. Vasil je inteligentan i karizmatičan bugarski imigrant koji donosi drugačiji pogled na život četirima likovima koje susreće tijekom dva mjeseca u Španjolskoj.

Ovogodišnji suradnici u obilježavanju Dana Europe bili su Kino Edison, Desk Kreativne Europe – Media i Kinoklub Karlovac i ovim putem im se još jednom zahvaljujemo na ugodnoj suradnji i veselimo se novim zajedničkim aktivnostima.

Kako nam je bilo, možete provjeriti u galeriji.