Svečano otvaranje Europe Direct Karlovac 2021.-2025. S Vetonom Marevci – Aquatika i šetnica zasjale u znaku EU

Europe Direct Karlovac (ED Karlovac) u četvrtak, 15. srpnja, svečano je obilježio ulazak u novu generaciju ED centara. Podsjetimo, odlično ocijenjenim projektom karlovački ED centar ušao je u novu financijsku perspektivu 2021.-2025. i osigurao rad u Karlovačkoj županiji i iduće 4 godine.

Svečanost se održala ispred Aquatike, s početkom u 19.00 sati. Koncert na klaviru održao je karlovački akademski glazbenik mlađe generacije Veton Marevci, inače dirigent zbora Hrvatskog narodnog kazališta Split. Time je ED Karlovac želio dati potporu kreativnoj industriji, koja je jedna od najteže pogođenih u korona krizi. Cijela šetnica kod Aquatike i pontonski most bili su prigodno ukrašeni u znaku Europske Unije, a okupljenima su se obratili voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev,  Županica Karlovačke županije – Martina Furdek Hajdin, gradonačelnik – Dmair Mnadicć i zamjenik ravnatelja Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županij . Posebni gosti na događanju bili su i zastupnici u EU Parlamentu – gdin Tomislav Sokol te savjetnik Predsjednika RH – g. Velibor Mačkić .

ED Karlovac je „produžena ruka“ Europske Komisije u Karlovcu i Karlovačkoj županiji, poveznica između građana i Europske unije, mjesto na kojem građani mogu dobiti sve  informacije o Europskoj uniji, o zakonodavstvu, politikama, programima i mogućnostima financiranja kao i prioritetima Europske komisije. Centar će i dalje raditi na adresi  Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije, koja je nositelj ovog projekta.

U novoj perspektivi radit će pod sloganom „Upoznaj, pitaj i raspravljaj“ i  do kraja godine fokus će imati na dva temeljna prioriteta Europske komisije: Europski zeleni plan te Europa spremna za digitalno doba. Naravno, promovirat će i Konferenciju o budućnosti Europe. Riječ je o velikom paneuropskom demokratskom projektu, tijekom kojeg građanke i građani imaju priliku podijeliti svoje ideje i doprinijeti oblikovanju zajedničke europske budućnosti.

Zanimljivo je da Europe direct Karlovac u Karlovačkoj županiji postoji od 2013. godine, a kada je otvoren, bio je prvi takav centar u Hrvatskoj.