PREDSTAVLJENI PROGRAMI UNIJE U KARLOVCU – CERV I KREATIVNA EUROPA

Dana, 21. studenog 2023. održano je predstavljanje programa Unije u Karlovcu u organizaciji  Europe Direct Karlovac, Desk Kreativne Europe – Kultura pri Ministarstvu kulture i medija, Nacionalne kontakt točka programa Unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti pri Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske. Uvodno se svima prisutnima obratila ravnateljica Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije Sandra Cindrić, a sam program radionice je bio podijeljen u dva dijela.

Uslijedilo je predstavljanje programa CERV – Građani, jednakost, prava i vrijednosti, gdje je Saša Šegrt, savjetnica u uredu za udruge Vlade RH, istaknula kako je to najveći program u povijesti Europske unije namijenjen promicanju i zaštiti vrijednosti demokracije, vladavine prava, temeljnih prava, ravnopravnosti, jednakosti, borbe protiv svih oblika nasilja i diskriminacije, transparentnosti i dobrog upravljanja, a program Unije Kreativna Europa – potprogram Kultura predstavljen je od strane Morane Bigač Leš. Kroz prezentaciju oba navedena programa istaknute su njihove glavne značajke, te aktualne informacije o trenutno otvorenim i nadolazećim Javnim pozivima u 2024. godini.  Gabrijela Mamić iz LAB852 predstavila je projekt MusicVille koji se financira kroz program Kreativne Europe  u partnerstvu Slovenije, Hrvatske i Austrije a provodi se i na području Karlovačke županije. On ima za cilj transformirati klasični europski glazbeni oblik Opere u novu, inovativnu i kreativnu suradnju inspiriranu ekološkom sviješću, prirodom, lokalnim zanatima i tradicijom.

U drugom dijelu upoznali smo se s portalom Funding and Tender Opportunities (FTOP), i čuli praktične savjete za uspješnu pripremu projektnih prijedloga te se upoznali s primjerima dobre prakse.

Događanju su prisustvovali predstavnici organizacija civilnog društva, javnopravnih tijela, ustanove koje djeluju u kulturnim i kreativnim djelatnostima, i ostali zainteresirani potencijalni prijavitelji.

Za kraj, pozivamo vas da zapratite mrežne stranice:

Za program CERV:

– stranicu www.cerv.hr i podstranicu Ureda za udruge Vlade RH – https://bit.ly/3fcz9hn
– FB stranicu Citizens, Equality, Rights and Values programme – CERV Croatia – https://bit.ly/3K5Pdja
– Funding & tender opportunities portal – https://bit.ly/33c1ZvQ / https://bit.ly/31OTSoc / https://bit.ly/3Fm2tN0

Za program Kreativna Europa – Kultura:
– web DKE – Kultura – https://bit.ly/3K7ddlN
– FB Creative Europe Desk – Culture Office Croatia – https://bit.ly/3zPQhCR
– Funding & tender opportunities portal – https://bit.ly/3I0Lq4z